Aurinkopennut

Taimin (Ragtail Unelma Thorin Tytär) ja Ukko-Kalevan (Darkie's Ryuusabara no tsubomi) pennut syntyivät lauantaina 27.8.2022. Taimi aloitti ponnistelemaan tulppaa ulos perjantaina illalla sylissäni sängyssä, mutta ensimmäinen pentu oli ulkona vasta hetki keskiyön jälkeen. Kaksi pentua syntyi tunnin sisään, jonka jälkeen oli 5 tunnin lepotauko ennen loppurutistusta. Valitettavasti viides pentu jäi jumiin ja vaati avitusta päästäkseen maailmaan -hän syntyi menehtyneenä. Loput 4 pentua voivat hyvin ja Taimi alkoi nopeasti huolehtia heistä. 

Pennut ovat kasvaneet hyvin tasaisesti jokainen omaa käyräänsä. Pienimmän ja suurimman välillä on alusta asti ollut selkeä kokoero, mutta kaikki ovat täysin normaalikokoisia hyvinvoivia räsytaimia. Ensimmäisten kahden viikon aikana pysyteltiin tiiviisti pesässä Taimin kanssa, Taimin tarkkaan vahtiessa ettei kukaan vain vie hänen lapsiansa mihinkään. Toisen elinviikon loppupuolella leikattiin kynnet ensimmäisen kerran, jatkossa n. viikon välein luovutukseen asti.

Kehitys on nopeaa kuten kuuluukin; kolmessa viikossa olivat ensimmäiset pennut jo testailleet pesästä poistumista ja jalat kantavat hienosti. Pennut painivat, kiipeävät kevythäkin seiniä pitkin ja osaavat jo pestä itseään. Välillä pysähdytään maistelemaan omia ja kaverin varpaita, sitten taas nukutaan pitkät päikkärit. 3vk kohdalla pennut kasteltiin ensimmäisen kerran pesuvadissa, kukaan ei oikein edes ymmärtänyt mitä heille tehtiin.

Neljännen ja viidennen viikon aikana pennut pääsivät laajentamaan reviiriään pentupesästä lattialle Taimin aloitteesta. Samoihin aikoihin aloitettiin kiinteisiin tutustuminen laimennetulla kanajauhelihalla ja hiekkalaatikot viritettiin valmiiksi täyteen ensikuiviketta, kaurahiutaleita. Alkuun hutipissoja ja -kakkoja tuli jonkin verran, mutta pennut ymmärsivät nopeasti laatikkojen tarkoituksen. Pennut pääsivät suihkuun shampoopesulle, edelleen hyvin tietämättöminä siitä mitä tapahtuu.

Seuraava harppaus kehityksessä tuli seitsemännellä viikolla, kun pentujen voimat alkoivat kasvaa kiipeilyä varten. Ensimmäiset päätyivät jo aikuisten hiekkalaatikolle eikä makuuhuoneen oviaukolle viritetty kompostikehikkoaita enää pidätellyt pentuja omalla puolellaan. Autoajelu ja kyläreissu mummini luokse sujui mallikkaasti, pennut suhtautuivat kaikkeen reippaasti ja uteliaasti nopeasti rentoutuen. Tällä viikolla otettiin mukaan myös fö´önaus pesuun, se olikin selkeästi jännittävin asia pentujen tähänastisessa elämässä!

Kahdeksannella ja yhdeksännellä viikolla lisättiin roimasti sosiaalistumista uusiin paikkoihin sekä ihmisiin. Pennut pääsivät valvottuina päivisin olohuoneen puolelle laajentamaan maailmaansa ja kylässä kävi useita ihmisiä leikittämässä. Tutustuimme takapihalla ulkoilmaan valjaissa, mutta syksyn viileä ja kostea ilma sai porukan nopeasti takaisin sisälle turvaan. Ensimmäinen yökyläilykin tuli Taimin äidillisessä seurassa iskä-Kalevan kotiin. Koska Kalevan koti oli Taimille ennestään tuttu, oli koko porukan helppo rentoutua pidemmälle vierailulle, vaikka Taimi alkuun vahtikin pesuettaan tarkasti. Pesuharjoitukset etenivät työpaikkani trimmitiloihin, jossa kaikki pestiin ja kuivattiin yksi kerrallaan muiden leikkiessä lattialla.

Kymppiviikon kunniaksi ovat kiipeilyvoimat ja uskallus kiipeämiseen kehittyneet niinkin paljon, että pelotti katsella pentujen menoa aikuisten raapimapuussa! Hiekkalaatikoksi käy jopa päältäkuljettava malli, joka vaatii jo enemmän pomppua takajaloilta. Tähän asti pentujen ruokavalio on koostunut raakalihoista ja märkäruuista, sillä ne ovat kissan tärkeimmät elementit ruokinnassa. Turvotin pentunappulaa maisteltavaksi, mutta yksikään pentu ei halunnut maistaa sitä. Reaktio hieman ihmetytti, mutta samalla olen tyytyväinen siihen, että pennut valitsevat terveellisemmän vaihtoehdon. 

Viimeinen kuukausi ennen luovutusta meni aivan liian nopeasti! Koko ajan sitä odotti, että pennuista tulisi tarpeeksi isoja kaiken tarpeellisen harjoittelemiseen ja kokemiseen, ja sitten se aika olikin jo menossa. Koska syksy eteni pentujen kasvun mukana kylmemmäksi ja kylmemmäksi, hyödynsimme lähiostoskeskuksen Skanssin käytävätiloja valjasulkoilun harjoittelussa oikean pihalla ulkoilun lisäksi. Pennut söivät tässä vaiheessa jo valtavia määriä ruokaa päivässä, omaa annostaan tarkkaan murinalla suojaten. Hyödynsin nuolumattoja ruuan virikkeellistämiseen ja mukaan tuli myös suuremmat pureskeltavat palalihat sekä kanankaulat ja -siivet. Pennut pääsivät pariinkin otteeseen Kalevan luokse yökylään tutustuen Kalevaan ja isoeno Joonakseen. Tarvittavat eläinlääkärikeikat (rokotus, sirutus, pentutarkastus, steriloinnit) hoidimme kahdessa eri lääkärissä, jotta pääsin tässäkin totuttamaan pentuja useampaan paikkaan ja hoitavaan ihmiseen. Pentujen luovutus porrastettiin niin, että kaikilla oli oma muuttopäivänsä ja Taimilla aikaa sopeutua pentujen vähenemiseen. 

💙 Taimitarhan Auringonnousu "Helmi" 

❤️ Taimitarhan Auringonpimennys "Klipsu" 

💚 Taimitarhan Aamuaurinko "Yrjö" 

💛 Taimitarhan Auringonlasku "Femme"