Ragtail Naomi

FI*Ragtail Naomi "Saaga" syntyi 18.8.2017 ja päätyi hieman yllättäen minulle sijoitukseen. En ollut tosissani ajatellut toisen kissan hankkimista ja sijoitusnaaraista oli kovin varoiteltu niiden kiiman takia. Saagaa kuitenkin tarjottiin minulle ilman omaa etsintää. Tarkoituksena oli saada minulle harrastuskissa ja kasvattajalle pari pentuetta, jonka jälkeen Saaga siirtyisi nimiini ja elämämme jatkuisi normaalina. Noh, ihan näin se ei selvästikään mennyt. 

Saaga on toiminut saapumisestaan lähtien opettajanani kissamaailman suhteen, tämän neidin kanssa ei ole todellakaan ollut tylsiä hetkiä! Päätä on hakattu seinään niin, että seinäkin on varmaan kuopalla. Silti Saaga on juuri vaativuudensa vuoksi erityisen rakas, minun ihan oma kissa. Saaga on nimenomaa eniten yhden ihmisen kissa, kun taas Lamington oli kasvanut kaikkien parhaana kaverina. 

Tämä ei tarkoita, etteikö Saagakin olisi muiden kaveri. Saaga vietti pentuaikana paljon päiviä äitini sekä mummini kanssa, joten he ovat Saagalle omia Huippuihmisiä. Saaga myös nauttii vanhainkotikeikoista ja rakastaa yli kaiken rollaattorien päällä makoilua. Kuitenkin teini-ikään kasvaessa neidin luonne terävöityi ja monet alkoivat ymmärtää käytöstä väärin. Saaga kertoo mielipiteensä kovaan ääneen eikä todellakaan tanssi muiden pillin mukaan. Saagan kanssa on saanut opetella paljon enemmän kissan elekielestä ja toimintamalleista, kuin mitä Lamin kanssa ikinä. Olen opetellut tukemaan Saagaa ja luomaan elämästä sellaista, että Saaga kokee voivansa vaikuttaa siihen. Vaikka Saagakin on reipas ja sen voisi kuka tahansa ottaa mukaansa, on meillä jokin aivan oma yhteys. Saaga on tavallaan oma suojattini, josta huolehtimisen koen itselleni erityisen tärkeäksi. 

Kun päätä oli hakattu tarpeeksi seinään, alkoi varmaan aivotärähdyksen johdosta päähän iskostua ajatus kolmannesta kissasta, Saagan omasta pennusta. Pitkään pidin haaveen omanani, jotta siitä ei tulisi liian todellista. Miksi haluaisin pennun kissasta, jonka kanssa on joutunut tekemään niin paljon töitä sujuvan arjen eteen? Koska oikealla käsittelyllä se kissa toimii upeasti. Olin myös tavannut tulevan sulhon, jonka tiesin olevan Saagan vastakohta; lempeä suuri löllykkä. Halusin päästä näkemään mitä tapahtuu, kun kaksi näin erilaista kissaa laitetaan yhteen. Samalla pääsisin testaamaan omia taitojani kasvattajana, sillä pennut kasvaisivat luonani ja kolmas kissa olisi minun itse sosiaalistama.

Saaga synnytti 7 pientä pentua luonani keväällä 2019. Pennuista yksi valitettavasti menehtyi jo synnytyksessä, mutta kuuden pennun joukossa oli kaksi upeaa neitokaista joista toinen jäi meille kotiin kasvamaan omaa jalostuskäyttöäni varten. Saaga oli oikein tiikeriäiti pennuillensa, vaikka alkuun jännitinkin kuinka tuore äiti pärjää kuuden pennun kanssa. Ensimmäisinä viikkoina Saaga kävi vain imettämässä pentuja ja muuten vietti aikansa muualla, mutta pentujen lähtiessä liikkeelle alkoi tarkempi vahtiminen. Lopulta jouduin jakamaan koirat ja kissat erilleen, sillä Saagan mielestä jopa laumassa alusta asti ollut Emma oli uhka hänen pienille vauvoilleen. Tästäkin onneksi selvittiin ja pennut pääsivät sosiaalistumaan koirien kanssa ilman liian tunnollista äitiä huolehtimassa, kun pyörittelin laumaa huoneista toisiin.

Terveys

Saaga on pysynyt melko terveenä koko elämänsä ajan. Jos ruokaväli pääsee venymään liian pitkäksi, voi tulla tyhjänvatsan oksennusta, mutta kaikki ruuat sopivat yhtä hyvin eikä niiden vaihto aiheuta ongelmia. Hammaslääkärissä tuli 6,5v iässä tuomio poistaa yksi syöpynyt ylähammas, kuulemma juuri se josta syöpymät yleensä aloittavatkin. 6-vuotiaana otettiin myös terveystarkastuksena verikokeet joissa oli kaikki kunnossa.

Kiimailu Saagalla oli suht tiivistä ja iän myötä vain voimistuvaa. Saaga ei niinkään stressannut kiimaansa, mutta kiimassa ja hormoonihuuruissa hänestä tuli epävarma ja pelokas. Tämä näyttäytyi Saagalle ahdistavissa tilanteissa sähinänä ja kynsimisenä, jos ei osannut käsitellä oikein. Saagalle piti teettää toiset pennut myöhemmin, mutta päädyin leikkauttamaan melko nopeasti ensimmäisten pentujen muuttaessa. En halunnut ottaa riskiä, että Saaga opettaisi käytöstään kotiin jääneelle Taimille.

Veriryhmä  A

HCM (RAG/R820W)  N/N

Munuaisultraus, PKD Normaali

Munuaisultraus, Refluksi Nefropatia Normaali

Sydänultraus Normaali

FeLV Neg.

FIV Neg.

Harrastukset

Saagan kanssa on harjoiteltu erilaisia temppuja, agiesteitä ja noseworkin hajupurkkia. Myös omaehtoisuutta hoitotoimenpiteissä on aloiteltu ja Saaga osaa hienosti startti- ja stoppinappulat pesutilanteessa. Saagan kanssa treenaaminen on hyvin kissamaista, ikinä ei tiedä montako toistoa Saagaa huvittaa osallistua. Kuitenkin osallistuessaan Saaga oppii erittäin nopeasti, motivointi on vain haastavampaa.

Saaga on virallinen Karva-Kaveri ja ennen koronaa kävi paljon erilaisissa vanhusten sekä kehitysvammaisten palvelutaloissa. Toivottavasti tätä harrastusta pääsisi jatkamaan taas jossain vaiheessa, sillä Saaga on täysin elementissään huomion keskipisteenä vanhusten kanssa. 


Saagan tarkemmat tiedot löytyvät Omakissasta ja PawPedsistä