Pentusuunnitelmia

Valitettavasti Taimitarha ei saa pentuja vielä toukokuussakaan. Taimilla oli hyvin vahvat tiineyden merkit päällä; nisät turvonneet, paino nousi tasaiseen tahtiin ja ruokahalu kasvoi valtavasti. Jopa pesää tehtiin ja kiehnättiin maha pystyssä ihmisissä kiinni. Kuitenkin painonnousu pysähtyi ja lääkärissä todettiin kohtu tyhjäksi. Nyt siis astutuksia jatketaan normaaliin tapaan ja toivotaan tärppäävän mahdollisimman pian. 


FI*Ragtail Unelma Thorin Tytär - Taimi

Taimi on luonteeltaan avoin ja ystävällinen, sellainen kaikkien kaveri. Laumastamme Taimi on ainut, joka tulee itse nukkumaan syliin. Hän kehrää kovaäänisesti ja juttelee pitkin päivää juosten jaloissa mukana kaikissa päivän askareissa. Olemme reissanneet paljon pentuajasta lähtien eivätkä uudet paikat tätä neitiä pahemmin hetkauta. Jännittävissä tilanteissa Taimi tarkkailee pienen matkan päästä kunnes rohkaistuu paikalle. Palautuminen on nopeaa eikä stressi jää päälle. Ruoka on Taimille resurssi jota pitää puolustaa varsinkin koirilta. Kuitenkaan kissojen kesken heillä ei ole ongelmaa ruuan jakamisessa vaan voivat kaikki leikkiä samalla aktivointitornilla yhdessä. Yhdellä sanalla kuvaten voisi sanoa Taimin olevan sopeutuvainen. Hän on tyytyväinen joka tilanteessa ja parasta elämässä on olla ihmisten lähellä. 

Taimi on tutkittu laajasti terveyden suhteen. Pakollisen HCM testauksen lisäksi sydän ja munuaiset on ultrattu terveiksi sekä MyCatDNA geenitestillä on käyty läpi kaikki tällä hetkellä geenitestattavissa olevat sairaudet. Kaikki nämä olivat Taimin kohdalla kunnossa. Taimin velipuolella todettiin lonkissa synnynnäinen kehityshäiriö lonkkaniveldysplasia, joten varmuudeksi kuvautin myös Taimin lonkat. Virallinen lonkkatulos oli Good, eli asteikon toisiksi paras. Taimilla ei myöskään ole koskaan ollut vatsan kanssa ongelmia, ruokaa voi vaihtaa lennossa miten tahansa eikä ole tarvinnut huolehtia pyllypesuista.

FI*Ragtail Saku Sebastian - Eppu

Eppu on sijoituskodissa asuva yhteiskolli Ragtail kissalan kanssa. Olen päässyt tutustumaan Eppuun jo pentulaatikossa ja seurannut pienen pojan kasvua upeaksi kolliksi läheltä. Eppu on kulkenut mukanani näyttelyissä saaden Championin tittelin 11/2019. Tarkoituksena oli jatkaa näyttelyitä vielä pidemmälle, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi päätimme tämän olevan tällä erää tarpeeksi. Eppu elää rauhallista elämää omakotitalossa metsän laidalla toisen ragdoll pojan kaverina. He viettävät pitkiä aikoja päivittäin valjaissa kulkien pitkin kotimetsiä. Luonteeltaan Eppu on hieman Taimia pidättyväisempi, mutta laajemmalla mittarilla kuitenkin hyvin reipas. Kolliksi Eppu on uskomattoman kiltti ja leppoinen, kotona ei ole koskaan ollut ongelmaa poikien välillä. Jännittävissä tilanteissa Eppu hakee turvaa ihmisestä, näyttelyssä hän päätyi halaamaan tuomaria. Yhteen sanaan tiivistäen Eppu on herkkäsieluinen. Hän ennemmin väistää kuin rynnii toisen tilaan ja hoitaa kavereitaan pesemällä korvia. 

Myös Epulla on teetetty kaikki samat terveystestit kuin Taimilla lonkkakuvausta lukuunottamatta. Eppu on täysin terve kaikesta tutkittavasta eikä hänelläkään ole ollut vatsan kanssa ongelmia, joka minulle on rodun eteenpäin viemisessä erittäin tärkeä asia. Epun MyCatDNA testissä löytyi kuitenkin maininta Mucopolysaccharidosis Type VI sairausgeenin kohdalta, että Eppu on kyseisen nivelrappeumasairauden kantaja. Onneksi kantajuus yksinään ei kuitenkaan sairastuta Eppua eikä tuo riskiä pentujen sairastumiselle, sillä sairasgeeni tarvitsee parin molemmilta vanhemmilta. Taimi on tämänkin geenin osalta puhdas, joten tulevat pennut voivat korkeintaan olla sairauden kantajia isänsä tavoin. Lisää sairaudesta voi lukea esimerkiksi täältä.

Mitä tästä kaksikosta on sitten odotettavissa?

Pentujen terveyden eteen olen tehnyt yhdistelmässä kaiken mitä voin, sillä kaikki tutkittavissa olevat perinnölliset sairaudet on selvitetty. Molemmat vanhemmat ovat saaneet kasvaa rauhassa, jotta olen voinut seurata mahdollisia muita sairauksia, joita ei onneksi tähän mennessä ole ilmaantunut. Yhdistelmä on myös PG-vapaa, joka helpottaa linjan jatkamista tulevaisuudessa. Eppu on hyvin suuri ja näyttävä kolli, odotan koon näkyvän myös pennuissa. Taimikin on tytöksi sopivan kokoinen, n. 4,5kg, mutta tavoitteenani on sukupolvien edetessä saada tyttöjen kokoa hieman ylemmäs. Epun sukusiitosprosentit ovat aavistuksen korkeammat kuin mitä jatkossa haluan linjassani käyttää (10. polvessa 5,77% ja kokonaissukusiitos 48,7%). Eppu on täysin perinteisen linjan ragdoll jonka sukutaulussa ei ole ollenkaan roturisteytyksiä, tämä aina kaventaa geenipoolia. Taimin pienempien prosenttien ansiosta yhdistelmän sukusiitosprosentit tulevat olemaan 10.polvessa 2,05% ja kokonaissukusiitos 45,1%. Koska yhdistelmästä jää jalostuskäyttöä vain itselleni, on omalla vastuullani saada seuraavien polvien aikana kokonaissukusiitos alle 40 prosenttiin. Luonteen puolesta odotan pennuilta sopivaa pehmeyttä, avoimuutta ja hyvää kontaktia ihmiseen. Vaikka painotan aktiivisuutta ja koulutettavuutta, ei pentujen tarvitse olla liian koiramaisia, kuten ragdolleja usein kuvaillaan, vaan saavat säilyttää kissamaisuutensa. Hyvä palautumiskyky ja motivaatio tehdä yhdessä ihmisen kanssa ovat silti tärkeitä ja toivottuja ominaisuuksia pennuissa.

Yhdistelmä Pawpedsissä


Valitettavasti en voi jokaisesta pentueesta jättää tyttöjä kotiin kasvamaan, joten etsin tulevaa varten sijoituskoteja. Lisää yhteistyöstä sijoituskotina voit lukea Sijoituksesta -sivulta.