Ragtail Unelma Thorin Tytär

FI*Ragtail Unelma Thorin Tytär "Taimi" on syntynyt kotonani 12/04/2019. Taimin emo Saaga oli minulla sijoituksessa, joten pääsin kasvattamaan itse tulevan jalostuskissani pienestä 100g taimesta lähtien. Pentueessa oli kaksi tyttöä joiden ominaisuuksia vertailin heidän ensimmäisten elinkuukausien ajan yrittäen valita kumman haluan säästää kasvatukseen. Valinnassani tärkeintä oli luoksepäästävyys ja halu toimia ihmisen kanssa, jotta voimme käydä yhdessä vanhainkodeissa ja kissaa olisi mahdollista myös kouluttaa. Taimissa yhdistyi pentueen tytöistä paremmin ragdollin avoin ja ihmisläheinen luonne sekä upea ulkonäkö.

Kasvaessaan Taimista on kuoriutunut vielä upeampi neitokainen mitä uskalsin edes odottaa. Taimi on reipas ja aktiivinen teini joka pitää kotimme eloisana. Taimin voi huoletta ottaa mukaan mihin tahansa olenkaan menossa ja pienen alkututkailun jälkeen hän on kuin kotonaan. Kotona Taimi hakeutuu jatkuvasti viereen leikkimään ja pienestäkin huomiosta käynnistyy kehruukone joka ei tunnu lopettavan ollenkaan. Pentueessa hän oli se, joka muiden leikkiessä käpertyi ihmisen syliin nukkumaan. Nimensä "Unelma" hän saikin alkuajan haaveilevasta tyylistä. Iän kertyessä haaveilu on kuitenkin vähentynyt ja toiminta tullut tilalle. 

Lasten kanssa Taimi tulee loistavasti toimeen, he katselevat 7-vuotiaan poikamme kanssa yhdessä lastenohjelmia ja Taimi seuraa tiiviisti autoleikkejä varastaen liikennemerkkejä. Taimi on selkeästi perinyt enemmän isänsä kaikkia rakastavaa luonnetta, mutta tarvittaessa löytyy myös äidin topakkuutta. Varsinkin ruokia annostellessani Taimi helposti pyrkii häätämään koirat pois keittiöstä, mutta kuitenkin hetken päästä taas nukkuu koirien kanssa vieretysten. Taimi suhtautuu elämään kovin leppoisasti; välillä voi vähän murista vaikka posteljoonille, mutta kaikesta palaudutaan nopeasti. Paukkuarkuuttakaan ei Taimilla ole, vaan hän on ensimmäisenä ikkunan edessä katselemassa ukkosen jyristessä.

Terveys

Taimin MyCatDNA tulokset saapuivat 7/2020 ja näyttivät terveyden osalta juuri niin hyvältä kuin toivoinkin: Taimi on puhdas kaikista DNA testeillä tutkittavista sairausgeeneistä (listaus). Taimi ei myöskään ole sairastellut elämänsä aikana ollenkaan eikä kärsi allergioista tai vatsaongelmista. Ahmimista Taimilla esiintyy, liekö jäännös pentuajan sisarusten välisistä ruokakiistoista. Ahmimisen jälkeen Taimi saattaa pulauttaa herkut tai nappulat ulos, mutta ei varsinaisesti oksentele. 

Ensimmäiset kiimailut alkoivat heti tammikuussa 2020, kun Taimi oli 9kk ikäinen. Alkuun kiimat olivat pieniä ja lieviä eikä suurempaa ahdistusta syntynyt. Taimin kasvaessa kiimailu on ollut hieman kovaäänisempää ja muilla kissoillamme alkaa olla mitta täysi Taimin jatkuvaa rakkaudennälkää. Kuitenkin emoonsa Saagaan verrattuna Taimin kiimailu on kevyttä ja harvaa. Olen omalta osaltani yrittänyt viedä Taimin ajatuksia kiiman keskellä muualle, olemme ulkoilleet ja hän on päässyt mukaan töihin seikkailemaan. Näin kiimastakin on saatu ihan kiva juttu, jonka aikana ei tarvitse stressata. 

Veriryhmä (MyCatDNA) A

HCM RAG/R820W (MyCatDNA) N/N

PKD1 (MyCatDNA) N/N

PRA (rdAc) (MyCatDNA) N/N

Munuaisultraus, PKD Normaali

Munuaisultraus, Refluksi Nefropatia Normaali 

Sydänultraus Normaali

Lonkkakuvaus, HD (OFA) Good

FeLV Neg.

FIV Neg. 

Kuvaaja näyttää MyCatDNA testin kautta rodun monimuotoisuuden jakaumaa ja Taimin asettumista siihen. Sininen on ragdollien kuvaaja, vihreä kaikkien rotukissojen ja keltainen maatiaiskissojen.

Kuvaajan perusteella nähdään, että Taimin geneettinen monimuotoisuus jää hieman alle rodun keskiarvon, mutta on täysin samalla linjalla kaikkien rotujen keskiarvon kanssa. Maatiaiskissojen kanssa on rodullisten vielä turha edes kilpailla, sillä maatiaisten geenipohja on niin paljon laajempi verrattuna ragdolliin, jossa kaikkien kissojen juuret vievät yhteen ja samaan kissaan.

Kuvaajaa lukiessa tulee kuitenkin ottaa huomioon se, että se on muodostettu tutkittujen kissojen perusteella. Vaikka keskimäärin luvut pysyvät samoissa, elää se jatkuvasti uusien kissojen testauksien myötä. Juuri tämän takia olisi tärkeää testauttaa myös niitä kissoja, joille ei ole jalostuksellisia suunnitelmia.

Harrastukset

Koulutuksessa olemme vielä keskittyneet kosketuskepin harjoitteluun ja pikkuhiljaa aloittelemme agilityesteisiin tutustumista. Myös tasapainotyyny ja nosework hajupurkki on ollut testissä. Taimi on hyvin varovainen treenatessa, joten eteneminen ei ole ollut kovin vauhdikasta tähän mennessä. Taimin kiinnostus yhteistyöhön on taas vahvistunut teini-iän jälkeen ja namipalkka alkaa houkuttaa aina vain enemmän.

Taimin lempiharrastus on pallon nouto. Taimi tulee itse pyytämään leikkiä tuomalla pallon syliin ja noutaa palloa paremmin kuin koiramme. Välillä noutoon kelpaa myös esimerkiksi kuivattu kanin korva, joka on Taimin tärkein aarre. 

Taimi piti testata virallisesti Karva-Kaveriksi keväällä 2020, mutta koronaviruksen vuoksi testaustilaisuus peruttiin. Hän on käynyt pentuna vanhainkodeissa Saagan mukana epävirallisena liivittömänä harjoittelijana, joten testin suorittaminen on enää vain muodollisuus omien liivien saamiselle. 


Taimin tarkemmat tiedot löytyvät Omakissasta ja PawPedsistä