Pentuasiaa

Kuinka saisit pienen räsypalleron itsellesi?

Ennen pentukyselyä toivon sinun miettivän tarkkaan mitä kissan kanssa eläminen tulisi olemaan. Kissat ovat pitkäikäisiä, joten oma elämäntilanteesikin tulee muuttumaan kissan elämän aikana. Soveltuuko kissa asumaan kanssasi vielä esimerkiksi kymmenen vuoden päästä? Kissa tarvitsee rakkautta ja huomiota omistajaltaan läpi elämänsä, eikä sitä voi sivuuttaa uusien asioiden myötä. Varsinkin myöhemmässä elämänvaiheessa, esimerkiksi eläkkeelle jäätyä, on hyvä miettiä, onko realistista sitoutua seuravaaksi 20 vuodeksi kissaan? Välillä myös hieman vanhempi, aikuinen kodinvaihtaja voi olla sopiva vaihtoehto. 

Kissan maailma on erittäin kolmiulotteinen, se näkee jokaisen tason ja hyllyn lisätilana kulkemiselleen. Kun otat kissan asumaan kanssasi, tulee kodistasi myös sen koti. Et tule välttymään pyllynpesuhetkiltä ruokapöydälläsi tai päiväunilta läppärin päällä. Jos et halua kissaa liesituulettimen päälle vahtimaan ruuanlaittoasi tai hyppimään sänkyyn lakanoita vaihdettaessa, mieti onko kissa oikea eläin sinulle. Vaikka kissa on pieni ja viihtyy kerällä sohvannurkassa, tarvitsee sekin kunnolla tilaa toteuttaa itseään. Tämän vuoksi en myy pentuja pieniin asuntoihin. Kissa viettää suurimman osan elämästään sisällä, joten sinulla on oltava tarjota sille riittävästi elintilaa. Puhumattakaan aktivoinnista, luonnossa yli 50 kertaa päivässä metsästävää eläintä ei voi sulkea neljän seinän sisään tarjoamatta sille mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan. 

Odotan pennunostajalta paneutumista kissan lajityypillisiin vaatimuksiin ja kykyä ymmärtää kissan olevan elävä ja tunteva perheenjäsen. Kissa tulee vaatimaan paljon, mutta se myös antaa sitä enemmän. 

Kissaan saa myös upotettua paljon rahaa sen elämän aikana. Sanotaan, että ensimmäisenä elinvuotena pentu tulee syömään sinut vararikkoon. Kasvava pentu tarvitsee aivan uskomattomia määriä ruokaa suhteessa kokoonsa ja ensimmäiseen vuoteen kohdistuu myös kaikki suurimmat hankinnat kissakotia sisustaessa. Hyvin hoidetun kissan pelkkään ylläpitoon (ruoka, hiekka, vakuutus) kuluu vuodessa yli tuhat euroa. Ylläpidon lisäksi tulee sitten kuljetusvälineet, kiipeilypuut, hiekkalaatikot, ym. tarvikkeet, joista muodostuu helposti useampi satanen. Näiden kaikkien päälle sinun tulee miettiä, onko varaa mahdollisiin eläinlääkärikuluihin? Käytännössä sinulla on kaksi vaihtoehtoa: joko maksat vakuutuksesta n. 200-400e vuodessa, tai pidät tilillä parin tonnin hätävarasäästöä, jolla saat katettua suurempaakin sunnuntaiyön hätäleikkausta. Sairaudet ja tapaturmat eivät katso aikaa tai paikkaa, meillä maksoi pelkkä pissatulehduksen hoitaminen pyhäpäivystyksessä lähemmäs 400e. On siis tärkeää miettiä myös sitä, kuinka paljon pystyy kissan hoitoon laittamaan. Suosittelen, että tämän luettuasi aloitat jo nyt hätävarasäästön rakentamisen, vaikka tuleva pentusi ei olisi vielä edes syntynyt. Näin sinulla on pohjaa valmiina jo siinä vaiheessa, kun pentu sinulle kotiutuu.

En odota tulevilta kasvattieni omistajilta pitkää kokemusrikasta eläintaustaa tai hinkua juosta joka viikonloppu kissanäyttelyissä keräämässä pokaaleja. Tärkeintä omistajaehdokkaissa ei ole kokemus, vaan halu oppia ja sisäistää oppimansa; enhän itsekään ole kovin montaa kokemusvuotta vielä saanut kerättyä. Haluan rakkaudella kasvattamilleni pennuille kodit, joissa saa tulla kainaloon nukkumaan, pääsee valjaissa haistelemaan ulkoilmaa ja sisällä on tarjolla erilaisia kiipeily- ja piilopaikkoja. Sellaisia koteja, joissa kissalle on edelleen paikka lasten syntymän jälkeen ja sairastuessa on varaa viedä tarvittaessa vaikka keskellä yötä päivystykseen. Koteja, joissa ymmärretään myös kissan tarvitsevan päivittäin aktivointia ja panostetaan kissan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Kissan kouluttaminen ja yhdessä harrastaminen on minulla keskeisenä asiana, kun valitsen koteja pennuilleni. Jos siis haluat kissan vain kivaksi löhökaveriksi, eivät pentuni ole sinua varten. 

Kun olet valmis sitoutumaan elämään kissan kanssa, haluaisin kuulla sinusta, perheestäsi ja kodistasi. Asutko yksin vai yhdessä, löytyykö taloudesta lapsia tai muita eläimiä? Onko sinulla ennestään kokemusta eläimistä, kissoista, ragdolleista? Kuulen mielelläni ylipäänsä siitä kaikesta, mitä juuri sinulla olisi tarjota pennulleni. Mielelläni tapaan myös kasvotusten ennen pentujen syntymää, jotta pääsemme tutustumaan rauhassa ja näet tulevan pentueen emon omana itsenään ilman pentuja ympärillä.

Jos vielä mietit kissan soveltuvuutta kotiisi, autan kyllä kaikissa kysymyksissäsi ja voit tulla luokseni katsomaan millaista kissojen kanssa eläminen on. Päätöksen ei kuulukaan syntyä päivässä, vaan voi viedä jopa vuosia. Arvostan todella niitä, joille kissan ottaminen on pidemmän ajan suunnitelma ja omat valmiudet kissanomistajana on pohdittu tarkoin. Ei siis ole mitenkään väärin, vaikka tulisit vain kahville ja tutustumaan rotuun ilman pennunostoaikeita!


Kissa on luonasi vain osan elämästäsi, mutta sinä olet kissasi luona koko sen elämän. Mahdollista siis kissallesi kissan arvoinen elämä.