Ragdoll

Ragdollissa katse kohdistuu ensimmäisenä niiden upeisiin sinisiin silmiin. Ragdoll on isokokoinen ja näyttävä kissa, jonka pehmeään turkkiin haluaa upottaa sormensa. Niin varmasti pääsee myös tekemään, sillä nämä kissat rakastavat ihmisiä lähes koiranpennun tavoin. Parasta ragdollissa onkin juuri niiden rakastava ja leikkisä, mutta kuitenkin rennon sopeutuva luonne. Ne kulkevat huolettomasti mukana kaikissa arjen askareissa ja reissuissa. Ragdoll ei kuitenkaan usein ole sylikissa. Ne viihtyvät vieressä, mutta pentuajan jälkeen harvemmat itse pyrkivät syliin asti. 

Ragdollin puolipitkä turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Riippuen turkin laadusta kampaaminen olisi suositeltavaa parista kerrasta viikossa pariin kertaan kuukaudessa. Varsinkin leikatuille kissoille muodostuu helpommin höttökarvaan takkupaakkuja joita voi joutua jopa leikkelemään irti. Karvaa myös irtoaa ympärivuotisesti, joten kampaamalla estät irtokarvan päätymistä kissan kurkkuun ja suolistoon. Vaikka kissa peseekin itse itseään, ei se kykene huolehtimaan täysin itse pitkästä karvastaan vaan pesuja olisi hyvä olla ainakin muutaman vuodessa, näyttelykissalla jopa muutaaman kuukaudessa. Pesun avulla saadaan myös huollettua ihoa karvan alla ja estettyä liiallinen rasvoittuminen. Lihaisalla, laadukkaita Omega rasvahappoja sisältävällä ruokavaliolla turkin saa pidettyä kiiltävänä ja helppohoitoisena, mutta turkin hoitoon on silti aina varauduttava ragdollia ottaessa. 

Ragdoll on niin sanottu "perusterve" rotu, jota ei ole pilattu ylijalostamalla. Roturasitteena on korostunut munuaisten refluksi nefropatia sekä sydämen HCM (hypertrofinen kardiomyopatia), joka tosin löytyy lähes kaikilta kissaroduilta maatiaisetkin mukaan lukien. Refluksi nefropatiaa on mahdollista selvittää ultraamalla, mutta tämän hetken negatiivinen tulos ei valitettavasti takaa kissan loppuelämän terveyttä. HCM:ään puolestaan on kehitetty ragdolleille geenitesti, jolla on saatu tauti kitkettyä rodustamme viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kokonaan. Geenitesti kuitenkin kertoo vain yhdestä HCM:ään altistavasta geenistä, joten siihen sairastumista ei voida täysin ennustaa. On tärkeää muistaa pentua ostaessa pyytää kasvattajaa näyttämään vähintään vanhempien terveystulokset, jotta vältyttäisiin suurimmilta yllätyksiltä. Tietenkään kaikkeen ei voi varautua ja aina mukaan mahtuu myös niitä sairaita yksilöitä, mutta usean polven kattavat terveysselvitykset kyllä tukevat ragdollien terveempää tulevaisuutta. 


Tarkempaan rotuesittelyyn voit tutustua osoitteessa: https://ragdollystavat.kotisivukone.com/rotuesittely 

Historiaa ragdollien alkuperästä löydät täältä: https://ragdollystavat.kotisivukone.com/ragdollin-historia