Kasvatuksen tavoitteet

Ajatukseni ja tavoitteeni kasvattamiseen lähtee hieman eri suunnasta kuin useimmilla. Työssäni kohtaan päivittäin lukuisia erilaisia eläintalouksia ja valitettavan usein esiin nousee pienissäkin asioissa kissojen ja koirien eriarvoisuus. Haluan kasvatuksellani tuoda uutta näkökulmaa kissojen kanssa elämiseen ja kuroa tätä eriarvoisuutta minimiin. Kissa on aivan yhtä kyvykäs ja halukas aktiiviseen elämiseen, kunhan sille tarjoaa siihen mahdollisuuden. Tavoitteenani on löytää aktiivisia koteja, jotka lähtevät rakentamaan kanssani uuden vuosikymmenen kissamaailmaa. 

Kasvatuksessani tärkeintä on tuoda maailmaan hyväluonteisia, kaikenlaiseen arkeen soveltuvia reippaita ja terveitä kissoja. Sosiaalistaminen alkaa heti pentujen ensimmäisten päivien aikana ja jatkuu minun osaltani aina luovutuspäivään asti. Kanssani pennut tottuvat esimerkiksi pesuihin, valjasulkoiluun (vuodenaikavarauksella; talvipennut "ulkoilevat" liiketiloissa), matkustamiseen, vieraisiin paikkoihin ja vieraidenkin ihmisten käsittelyyn. Pyrin myös harjoittelemaan pentujen kanssa pieniä temppujen alkeita, joista on tulevien kotien helppo jatkaa. Hoitotoimenpiteitä harjoitellaan useasti viikossa, jotta niistä tulee kaikille tavallinen arkinen asia. Normaalissa kotielämässä pentujen arkeen kuuluu myös koiria ja lapsia, joten kaikenlainen meno ja hälinä on heille täältä lähtiessä tuttua. 

Lajityypillinen hoito, varsinkin ruokinta, on intohimoni ja opiskelenkin tällä hetkellä eläinten ravintokouluttajaksi. Taloudessamme kaikki ruokinta perustuu raakaruokaan ja kissat oppivat syömään lihaa ensimmäisistä kiinteistä lähtien. Koska ruoka ja terveys kulkevat niin vahvasti käsi kädessä, tämä on asia josta en tule tinkimään koskaan. Kasvattajana tulen panostamaan siihen, että teollisten halparuokien negatiiviset terveysvaikutukset ymmärretään myös kissojen kohdalla. Perehdytän mielelläni pentujen tulevat kodit syvemmin ruokintaan, jotta jokaisella on mahdollisuus oppia koostamaan täysipainoinen ruokavalio sekä kasvavalle pennulle, että aikuiselle.

Jotta näistä reippaista kissoista olisi iloa mahdollisimman pitkään, tutkitutan vanhempien terveyden laajasti ennen astutusta. En käytä sairaita, herkkävatsaisia tai allergioista ja yliherkkyyksistä kärsiviä kissoja jalostukseen. Kaikilta jalostukseen käytettäviltä kissoilta ultrataan munuaiset ja sydän. Lisäksi tarkastetaan veriryhmä, FeLV (leukemiavirus), FIV (immuunikatovirus) sekä HCM (hypertrofinen kardiomyopatia). Jos kissalta löytyy näistä testeistä mitään mainittavaa, on se samantien ulkona jalostuskäytöstä. 

Käytän jalostuksessa apuna myös uutta MyCatDNA-testiä, jolla voidaan tutkia n. 40 sairausgeeniä ja yli 10 ominaisuusgeeniä erikseen jokaisesta kissasta. Tehdessäni testin molemmille vanhemmille, voin helpommin tarkastella suunnittelemani yhdistelmän riskejä ja etuja ja kertoa niistä valmiiksi pennunostajille. Testi on vielä melko tuore kissoilla, joten haluan kasvattajana olla tukemassa sen edistymistä. Mitä enemmän saamme ragdolleista näytteitä rekisteriin, sitä kattavammin pystymme rotuamme ja sen monimuotoisuutta tarkastelemaan. Lisää testistä voit lukea esimerkiksi täältä: https://ragterveys.weebly.com/mycatdna-paneelitesti.html

Jalostuskissojen tutkimisen lisäksi haluan, että kaikki kasvattini ultrataan sydämen ja munuaisten osalta n. 5-vuoden ikäisinä. Vain tutkittu kissa voidaan aidosti todeta terveeksi, joten ultrauksen avulla saan laajemmin arvokasta tietoa kasvattamani linjan terveydestä. Ultraus tuo myös omistajalle lisätietoa kissansa terveydentilasta ja auttaa löytämään mahdollisia poikkeavuuksia ajoissa ennen vakavien oireiden alkua. Pyrin järjestämään pentueet mukaan joukkotarkastuksiin, jotta homma hoituisi omistajien kannalta mahdollisimman helpolla ja halvalla.

Koska kipinä kasvatukseen syttyi ensimmäisen sijoituskissani myötä, tulen kasvattamaan hyvin vahvasti yhteistyössä Ragtail kissalan kanssa. Heidän kokemuksen, tuen ja upeiden kissojensa avulla luon itselleni rinnakkaisen Taimitarhan linjan -lisäten hyppysellisen uuden kasvattajasukupolven maustetta. Pyrin keskittymään kasvatuksessani pääasiassa perinteisen sukutaulun omaaviin ragdolleihin. Tästä johtuen kasvattamani kissat tulevat olemaan sinisiä ja ruskeita; colourpoint, bicolour tai mitted -kuviolla. En kuitenkaan kasvata tai myy kissoja värin perusteella. Jalostukseen valitsen kissat yhteensopivan, toisiaan tukevan luonteen ja terveyden perusteella, ja pennuille valitaan koti joka sopii heidän luonteeseensa.