Sijoituksesta

Haluan tarjota jokaiselle lemmikilleni tarpeeksi aikaa ja huomiota niin sylittelyn kuin aktivoinninkin kautta. Tämän vuoksi eläinlukuni kotona ei voi olla kovin suuri ja tulevaisuuden kasvattamiseni on pitkälti sijoituskodeista kiinni. Asutko Turun lähistöllä ja olisit kiinnostunut tekemään tiivistä yhteistyötä kanssani, päästen samalla tutustumaan kasvattamiseen ilman omaa vastuuta muusta kuin emokissan hoidosta? 

Mikä on sijoituskissa?

Sijoituskissa on joko uros tai naaras, jonka kasvattaja haluaa pitää omassa kasvatuksessaan, mutta ei voi jättää asumaan omaan kotiinsa. Kissa siis sijoitetaan asumaan muualle, mutta omistusoikeus, ja tämän myötä myös jalostusoikeus, säilyy kasvattajalla. Sijoituskissasta maksetaan kasvattajalle vakuusmaksu (yleensä n. puolet kissan arvosta), joka palautuu sopimusehtojen mukaan. Näennäisesti sijoituskissa voi vaikuttaa halvalta kissalta, mutta mukana tulee suuri vastuu kissan parhaasta hoidosta ja hyvinvoinnista. Sijoituskissa sopii henkilölle, joka haluaa oppia enemmän kissojen hoidosta ja kasvattamisesta. Se ei sido sijoituskotia aloittamaan omaa kasvatusta, vaan sijoituskoti toimii tärkeänä yhteistyökumppanina kasvattajalle.

Tarkemmin voit lukea Kissaliiton sijoituskissaoppaasta

Taimitarhan sijoituskissa käytännössä

Koska kasvatukseni on vasta aluillaan, olen sijoittanut ainoastaan yhden tytön ensimmäisestä Aurinkopentueesta. Olen kuitenkin itse toiminut sijoituskotina Saagalle, joten kokemusta on molempiin suuntiin. Käytännöt sijoituskotien suhteen voivat ja varmasti tulevatkin vielä muovaantumaan kokemuksen karttuessa. Jokainen sijoitussopimus tehdään yksilöllisesti juuri tietylle sijoituskodille ja -kissalle. 

Sijoituskoteja valitessa tärkeimpinä ominaisuuksina pidän kiinnostusta kouluttamiseen ja aktiiviseen elämään sekä ymmärrystä kissan lajityypillisistä tarpeista. Sijoituskissa tulee myös käymään jonkin verran näyttelyissä, joten ensisijaisesti toivon tulevalta sijoituskodilta kiinnostusta ja mahdollisuuksia osallistua näyttelyttämiseen sekä valmiutta pitää kissan turkkia näyttelykunnossa. Tämä ei silti ole vaatimus, sillä voin hoitaa näyttelyttämisen myös itse. Kissa tulee ennen pentuja säännöllisen epäsäännöllisesti, noin kerran kuussa, hoitoon luokseni, jotta se pysyy tuttuna ja osana laumaa omien eläinteni kanssa. Tällä pystymme välttämään suurinta stressiä kissalta, kun synnytyksen ajankohta lähestyy.

Sijoituskissa synnyttää ja pennut hoidetaan luonani. En koe olevani kasvattaja, jos en itse vastaa pentujen syntymästä ja kasvusta. Kissa siirtyy luokseni valmistumaan synnytykseen viimeistään kuukausi ennen laskettua aikaa, riippuen täysin kissasta. Kissaa saa ja pitääkin tulla katsomaan luokseni, jotta se saa turvaa omista ihmisistään. Otan mielelläni myös vastaan apua pentujen hoidossa niin paljon kuin sijoituskoti vain haluaa osallistua. Kissa palaa takaisin sijoituskotiinsa pentujen luovutuksen jälkeen, viimeistään pentujen täyttäessä 16-viikkoa.

Riippuen sopimuksesta, kissalla tehdään joko yhdet tai kahdet pennut. Kun sopimus on täytetty, siirtyy kissa steriloinnin kautta sijoituskodin omistajuuteen ja vakuusmaksu palautetaan. Sijoituskoti on aina varausten kärjessä halutessaan omasta kissasta pennun itselleen.