Pentusuunnitelmia

Tämä suunniteltu pentue on syntynyt 30.-31.7. kantaen nimeä Ukkospentue

Taimi ja Kaleva saivat viime vuonna loppukesästä 4 kaunista ja erittäin reipasta pentua, Aurinkopentueen. Pentueen toinen tyttö, Helmi, muutti sijoituskotiin odottamaan myöhempää jalostuskäyttöä, muut leikattiin lemmikkikoteihin. Koska koko porukan kanssa on kaikki mennyt niin hienosti, he ovat kasvaneet juuri toivotusti ja saaneet upeita arvosteluja tuomareilta, ajattelin yhdistelmän uusimisen olevan hyvä ajatus. 

Tänä kesänä olemme saamassa Taimilta ja Kalevalta Ukkospentueen elokuun alussa, jos kaikki vain menee hyvin loppuun asti. Jotta yhdistelmän uusiminen ei olisi vain edellisen pentueen monistusta, käytimme vanhemmat varmuudeksi uusissa terveysultrissa sydämen ja munuaisten osalta; näin voimme olla varmoja, että yhdistelmä on edelleen kannattava eikä mitään ongelmia ole ilmennyt tässä välissä. Jokaisen pentueen tulisi olla sellainen, että syntyvillä kissoilla on jalostuksellista arvoa ja ne vievät rotua eteenpäin. Toivon siis pentueeseen upeaa tyttöä, jonka kanssa jatkaa linjaa. Tarkoituksena on käyttää sekä Helmiä että mahdollista toista tyttöä kertaalleen jalostukseen, jolloin siskokset tuovat seuraavan polven pentuihin vielä omalta osaltaan hieman eri geeniyhdistelmät, kuin jos käyttäisin Helmiä yksinään kahdesti.

Taimin ja Kalevan jälkeläisiltä odotan yhtä avointa ja ihmisrakasta, mutkatonta luonnetta. Taimi painaa 4,5 kg ja on hyvin solakka, omaan makuuni hieman pieni ragdoll. Toivon 7 kg lihaksikkaan ja jäntevän Kalevan tuovan kokoa pennuille. Molemmilla on perinteisen kissamaiset kasvonpiirteet ja hyvä turkinlaatu, ei minkäänlaista ylityypitystä muuallakaan. En halua linjaani showmallista pyöreäpäistä "perdollia" vaan ensisijassa yhdistelmältä toivon harmonista kissamaista rakennetta ja siistiä puolipitkää turkkia. Molempien vanhempien kattavat terveystulokset eivät tietenkään takaa pentujen loppuelämän terveyttä, mutta antavat hyvät lähtökohdat elämälle. Yhdistelmä on PG-vapaa ja taustalta löytyy mukavasti tuontikissoja. Yhdistämällä Taimin ja Kalevan saan Taimin linjan kokonaissukusiitosta laskettua lähemmäs tavoitteitani. Yhdistelmää voit tarkastella PawPedsissä.


FI*Ragtail Unelma Thorin Tytär - Taimi

Taimi on luonteeltaan avoin ja ystävällinen, sellainen kaikkien kaveri. Laumastamme Taimi on ainut, joka tulee itse nukkumaan syliin. Hän kehrää kovaäänisesti ja juttelee pitkin päivää juosten jaloissa mukana kaikissa päivän askareissa. Olemme reissanneet paljon pentuajasta lähtien eivätkä uudet paikat neitiä pahemmin hetkauta. Jännittävissä tilanteissa Taimi tarkkailee pienen matkan päästä kunnes rohkaistuu paikalle. Palautuminen on nopeaa eikä stressi jää päälle. Ruoka on Taimille resurssi jota pitää puolustaa koirilta. Kuitenkaan kissojen kesken heillä ei ole ongelmaa ruuan jakamisessa vaan voivat kaikki leikkiä samalla aktivointitornilla yhdessä. Yhdellä sanalla kuvaten voisi sanoa Taimin olevan sopeutuvainen. Hän on tyytyväinen joka tilanteessa ja parasta elämässä on olla ihmisten lähellä. 

Taimi on terveyden osalta tutkittu pakollisia tutkimuksia kattavammin. Taimin velipuolella todettiin lonkissa synnynnäinen kehityshäiriö lonkkaniveldysplasia, joten varmuudeksi kuvautin myös Taimin lonkat pelkkien ultrausten lisäksi. Virallinen lonkkatulos Good on asteikon toisiksi paras, jossa on käytännössä vain kosmeettisia eroja parhaaseen. Hammaslääkärissä ei olla käyty kertaakaan, sillä ulkoisesti sille ei ole ollut tarvetta. Hampaiden todellista tilannetta ikenen sisällä en pysty sanomaan ilman röntgeniä, tällä hetkellä tyydyn siihen ettei arjessa ole tullut aihetta epäillä syöpymiä. Taimilla ei myöskään ole koskaan ollut vatsan kanssa ongelmia, ruokaa voi vaihtaa lennossa miten tahansa eikä ole tarvinnut huolehtia pyllypesuista. Ensimmäisten astutusten jälkeen Taimille tuli nivusiin näppyjä ja kutinaa, joille ei tutkimuksissa selvinnyt selkeää syytä. Pentujen aikana kutinaa ei esiintynyt, mutta taas keväällä kiimojen mukana kutina alkoi. Lääkäri epäili, että kyseessä olisi jotakin hormonitoimintaan liittyvää ja suositteli toisen pentueen tekoa heti tähän edellisten perään, jotta saisimme sitten Taimin nopeasti leikattua eikä kutinasta tarvitsisi enää myöhemmin kärsiä. 

DNA testaus kuvaa klikkaamalla pääset tarkastelemaan kaikkia MyCatDNA paketilla saatuja tuloksia ja Omakissan kautta löydät viralliset merkinnät tärkeimmistä terveystarkastuksista.


FI*Darkie's Ryuusabara no tsubomi - Ukko-Kaleva

Kaleva on hyvin rakastava ja rakastettava suuri persoona. Hänellä on kollille tyypillinen vahva ääni jota hän myös mielellään käyttää. Ensimmäisellä tapaamisella Kaleva otti minut vastaan reippaasti häntä pystyssä tervehtien. Kaleva on tottunut matkailija ulkomaita myöden, joten uudet tilanteet ja ihmiset eivät tätä herrasmiestä stressaa. Hän on kahdesti käynyt vastaanotollani trimmaamossa pesulla eikä montaa yhtä rennosti käyttäytyvää kissaa ole pöydälläni ollut. Kaleva on hyvin koulutettu ja fiksusti käyttäytyvä, herkkujen kanssa myös erilaiset temput onnistuvat! Kotona Kalevan kanssa asustaa Kalevan eno Jätkä-Joonas, yhdessä he ovat kuin paita ja peppu. Oman kasvattajansa luona Kalevalla oli parisen vuotta sitten romanssi josta maailmalle päätyi 4 ihanaa pienokaista. Kaleva edustaa juuri sellaista täydellistä lempeää jättiläistä, jollaisena ragdollin rotuna näen.

Myös Kalevan terveyttä on tutkittu vaadittua kattavammin, se oli tärkein kriteerini kollia etsiessä. Pakollisen HCM tuloksen lisäksi Kalevalta löytyy puhtaat ultrat sydämestä ja munuaisista. Kalevankin sisarpuolella on ollut lonkkiin liittyvää oireilua, joten viimeisimpänä Kalevalta kuvattiin lonkat terveiksi. Koska ragdoll on kohtuullisen suuri rotu, olisi lonkkatuloksia hyvä saada enemmänkin kissoilta julkiseksi, näitä dysplasiatapauksia kun näkyy olevan siellä sun täällä eri linjoissa, mutta niistä ei kovin vielä puhuta. Kalevalla ei ole ragdolleille jo yleiseksi tulleita vatsaongelmia tai muitakaan ruoka-aine herkkyyksiä. Myöskään Kaleva ei ole vielä käynyt hammaslääkärin pakeilla, hampaat näyttävät siisteiltä. Ensimmäisen pentueensa jälkeen laitettu implantti vaikutti hyvin reilun vuoden, kunnes Taimin tavatessaan alkoi kollittelut taas voimistua. Taimin tavattuaan ja tässä nyt puolitoista vuotta ilman implanttia eläneenä Kalevalla on merkkailu voimistunut melko häiritseväksi, pissaa löytyy jopa sohvan päältä verhoista. On siis molempien kissojen kannalta hyödyksi, että uusi pentue tehtiin hyvin nopeasti edellisen perään, jotta molemmat vanhemmat pääsevät eläkkeelle jalostuskäytöstä.

Omakissan kautta löydät viralliset merkinnät tärkeimmistä terveystarkastuksista.


Valitettavasti en voi jokaisesta pentueesta jättää tyttöjä kotiin kasvamaan, joten etsin tulevaa varten sijoituskoteja. Lisää yhteistyöstä sijoituskotina voit lukea Sijoituksesta -sivulta.